Servei Comarcal de Català

El Servei Comarcal de Català del Pla de l'Estany, que pertany a la xarxa del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), té per objectiu incrementar la presència, el coneixement i l'ús del català a la comarca del Pla de l'Estany.

Notícies breus

Els cursos de català per adults, novament al Cívic de Banyoles - dijous, 19 de març de 2015

 

Després de l’impàs nadalenc i del període d’exàmens, a mitjan febrer s’han reprès els cursos de català del CPNL arreu de les comarques gironines.


En el cas del Pla de l’Estany, oferim novament un curs de nivell inicial, de 45 h de durada, que es du a terme al Centre Cívic Banyoles dos cops a la setmana. Hi ha 26 alumnes inscrits de procedències molt diverses: Gàmbia, Senegal, Regne Unit, Brasil, Marroc, Hondures, Andalusia...

El curs té una durada de 3 mesos (de febrer a maig) i el certificat que s’obté un cop finalitzat, corresponent al nivell A1 europeu, és vàlid per a l'emissió de l'informe de l'arrelament social.
 

Continue les trobades del Club de Lectura Fàcil - dijous, 19 de març de 2015

Cada tercer dijous de mes, participants i dinamitzadora es troben a la sala polivalent de la Biblioteca comarcal per comentar els llibres de lectura fàcil i parlar en català. Fins al febrer, s’han llegit i explicat 3 llibres: L’aigua del Rif, de Montse Flores Pallarés; 7 dies al llac, de Núria Martí Constans i L’Odissea, d’Homer.
Aquesta activitat, gratuïta i adreçada a l’alumnat dels cursos de català, als aprenents del programa Voluntariat per la llengua i a tota la població en general, té per objectiu fomentar la lectura i millorar l'expressió oral de les persones que aprenen la nostra llengua. És totalment oberta i els interessats s’hi poden apuntar en qualsevol moment a la Biblioteca (c. Llibertat, 155, 1r – 972 57 16 02) o bé al SCC de Català (c. Catalunya, 48 – 972 57 35 50).
 

Col·loqui amb Núria Martí, escriptora - dijous, 19 de març de 2015

 

En el marc de les activitats paral•leles que s’ofereixen des del SCC de Català en col•laboració amb la Biblioteca, el 15 de gener l’escriptora Núria Martí va participar en la quarta sessió del Club, que va tenir lloc al Museu Darder i que estava oberta als alumnes dels cursos de català del CPNL i del Centre de Formació d'Adults, als participants en el VxL i a tothom que hi estigués interessat. En total, una quarantena de persones hi van assistir.

Al llarg de l'hora i mitja que va durar l'activitat, l'escriptora va explicar què és la lectura fàcil i els criteris que segueix, com s'havia interessat per aquest àmbit, quins altres llibres ha publicat, i també va comentar diversos aspectes de 7 dies al llac, el darrer dels llibres treballats en el CLF de Banyoles fins aleshores.
A la darrera part de la sessió, els assistents li van fer tota mena de preguntes relacionades tant amb la seva trajectòria professional en general, com amb 7 dies al llac en particular.
 

Conveni amb l'Ajuntament de Banyoles per al VxL - dijous, 19 de març de 2015

Les parelles del Pla de l’Estany ja tenen noves propostes d’oci a la comarca i descomptes per anar al teatre, a concerts i a altres activitats culturals a Banyoles.
El Servei Comarcal de Català i l’Àrea de Serveis a les persones i Cultura i patrimoni cultural de l’Ajuntament de Banyoles han signat un conveni de col•laboració que permetrà a les parelles gaudir d’un 20 % de descompte en el preu de les entrades dels espectacles de l’Auditori de l’Ateneu, el Teatre Municipal i la Factoria d’Arts Escèniques, i d’un 50 % en les entrades dels museus de Banyoles. A més, el Centre Cívic Banyoles s’afegeix a la Biblioteca comarcal com a punt de trobada per a totes les parelles que hi vulguin anar a conversar.
Es pot consultar la programació de tots aquests equipaments a la pàgina: http://cultura.banyoles.cat/. Cal recordar que sempre s’ha de presentar el carnet del VxL per tenir dret al descompte.
 

Comencen els cursos de català per adults - divendres, 24 d’octubre de 2014

A principis del mes d’octubre van començar els cursos de català per a adults organitzats pel CPNL arreu de les comarques gironines. Concretament, se’n fan 172, de nivells diversos, en 25 poblacions de la demarcació.

Hi ha 3 modalitats de curs: presencial, semipresencial i a distància amb l’objectiu de poder arribar a tothom que necessiti iniciar-se en l’estudi de la llengua catalana o vulgui ampliar-ne i millorar-ne els coneixements.

En el cas del Pla de l’Estany, actualment oferim un curs de nivell inicial, de 45 h de durada, que es du a terme al Centre Cívic Banyoles dos cops a la setmana. Hi ha 19 alumnes inscrits de procedències molt diverses: Gàmbia, el Senegal, Regne Unit, Alemanya, Canàries, Argentina, Sierra Leone, el Marroc i Ucraïna.

El curs té una durada de 3 mesos (d’octubre a desembre) i el certificat que s’obté un cop finalitzat, corresponent al nivell A1 europeu, és vàlid per a l'emissió de l'informe de l'arrelament social.

 

Tret de sortida del Club de Lectura Fàcil en català - divendres, 24 d’octubre de 2014

El passat 16 d’octubre va tenir la lloc, a la sala polivalent de la Biblioteca de Banyoles, la primera sessió del Club de Lectura Fàcil en català, organitzat per la Biblioteca comarcal i el Servei de Català del Pla de l’Estany (CPNL).

Es tracta d’una activitat gratuïta que s'adreça a l’alumnat dels cursos de català, als aprenents del programa Voluntariat per la llengua i a tota la població en general, i té com a objectiu fomentar la lectura i millorar l'expressió oral de les persones que aprenen la nostra llengua.

Durant la primera trobada, la dinamitzadora va explicar en què consistiria el Club i va repartir els llibres, prestats per la Biblioteca. La proposta és llegir i comentar un llibre cada 2 sessions, per donar temps als inscrits a poder-se’l preparar a casa. Actualment, l’obra que es treballa és L’aigua del Rif, de Montse Flores Pallarés.

Les sessions es duen a terme cada 3r dijous de mes, de 18.00 a 19.30 h, i les condueix la responsable del Servei Comarcal de Català (CPNL).

 

Accions del servei

Assessorament lingüístic

Aprèn català

Enllaços externs


logocpnl.gif