El Consell Comarcal del Pla de l’Estany és l’administració pública que més persones ha contractat a través de la línia ACOL
31, de gener 2023 11:52
  • En total s’han contractat 7 persones a través del programa Treball i Formació destinat a persones migrades en situació administrativa irregular.

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany (CCPE) va presentar-se a la línia ACOL del programa Treball i Formació i Treball del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per poder contractar a persones migrades amb situació administrativa irregular. A finals de l’any passat un total de 7 persones van començar a treballar en diferents àmbits del Consell a través d’aquest programa, un fet que situa l’ens al capdavant de les administracions públiques de Catalunya que han apostat per aquesta línia.

Entre el novembre i el desembre del 2022 el Consell Comarcal va contractar 7 persones migrades en situació administrativa irregular en el marc de la línia ACOL del programa Treball i Formació. L’objectiu principal d’aquest projecte és el de contribuir a la inserció sociolaboral de les persones que hi participen. Al tractar-se d’un col·lectiu amb risc d’exclusió social, el Consell ha incorporat 186 hores d’acompanyament a cada participant per donar-los suport i guiar-los durant l’execució del programa. L’objectiu del programa és que un cop finalitzat puguin obtenir un altre contracte per continuar amb la inserció laboral i social plena. En aquest context, les tècniques que fan els hi fan el seguiment intenten millorar les mancances i les limitacions competencials per dotar-los d’autonomia a l’hora de buscar feina un cop finalitzat el contracte.

Oriol Serrà, conseller de Promoció Territorial del CCPE destaca que “teníem l’obligació social i moral d’apostar per aquesta línia i que per això vam demanar el màxim de persones que podien sol·licitar”, tot i reconèixer que “va ser una sorpresa que ens acceptessin les 7 sol·licituds.”

Per accedir a aquesta convocatòria, les persones destinatàries han d'obtenir una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals i autorització de treball per compte d'altri per motiu d'arrelament social. També han de complir no ser persones ciutadanes de la Unió Europea, de l’Espai Econòmic Europeu o de Suïssa o familiar de ciutadans d’aquests països els quals els és d’aplicació el règim de ciutadà de la Unió Europea. Han d’acreditar la permanència continuada a Espanya els darrers 3 anys, dels quals els dos últims han de ser a Catalunya i no han de tenir antecedents penals en el territori espanyol.

De les 7 persones contractades, dues estan exercint com a peons de manipulació, una és auxiliar de monitor al Centre Ocupacional del Puig, altres dues ocupen la categoria de peó de neteja, una altra és auxiliar de manteniment i la darrera està contractada com a auxiliar administrativa. El contracte de totes elles és de 12 mesos de durada i el SOC va atorgar una subvenció al Consell per valor de 164.734,08 euros. La valoració positiva d’aquests primeres mesos fa que des de les àrees de Promoció Territorial i Benestar Social ja estiguin treballant en la propera edició del programa.

Aquesta era la primera vegada que aquest tipus de convocatòria s’obria a les administracions públiques. Al Pla de l’Estany, l’adhesió al programa s’ha treballat conjuntament des de les àrees de Promoció Territorial i de Benestar Social

Arxiu