El Pla de l’Estany commemora el Dia Internacional de les dones amb diverses accions
07, de març 2023 13:36
  • Per reivindicar el Dia Internacional de les dones, l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany hi ha previstes diverses accions per donar a conèixer el Pla d’igualtat de gènere aprovat l’any passat.
  • Durant tota aquesta setmana la bandera feminista onejarà a la façana del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

L’àrea de Benestar Social del Pla de l’Estany vol reivindicar un any més el Dia Internacional de les dones mitjançant diverses accions. Destaca les infografies per donar a conèixer els objectius principals del Pla d’igualtat de gènere del Pla de l’Estany 2023-2026 i la diagnosi sobre la situació de les dones de Pla de l’Estany. En paral·lel, des de l’1 de març a la Biblioteca de Porqueres es pot veure l’exposició ‘Invisibles, erotitzades o protagonistes? La representació de les dones als còmics’ elaborada pel SIAD Pla de l’Estany.

El proper 8 de març es commemora el Dia Internacional de les dones i un any més des de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany s’han programat diferents accions per reivindicar-lo. Una de les principals accions és la difusió de dues infografies en la que en una s’hi recullen els principals objectius del Pla de polítiques d’igualtat de gènere al Pla de l’Estany i a l’altra s’hi mostren els principals resultats de la diagnosi elaborada durant el 2022 i que va ser la base del Pla. 

A partir de la diagnosi se’n destaquen les 42 dones atestes durant el 2022 als pobles de la comarca que depenen del Consell Comarcal per violència masclista, física, psicològica o sexual. També les condicions laborals precàries en les que treballen les dones cuidadores de persones dependents i la situació d’aïllament que pateixen les dones grans. Finalment, aquest document també recull la infrarepresentació de dones en els càrrecs polítics dels ens públics del Pla de l’Estany, on no hi ha cap alcaldessa i on les dones ocupen àrees de govern tradicionalment feminitzades.

Per fer front al seguit d’injustícies i desigualtats entre homes i dones a la comarca, el Pla contempla diversos objectius per als propers 3 anys que es divideixen en quatre eixos: prevenir i abordar la violència masclista, millorar la qualitat de vida, millorar les oportunitats de treball i augmentar el compromís de les administracions públiques. Cada un dels objectius contempla diversos indicadors per tal d’assolir-los.

Una de les actuacions que s’han iniciat aquest any és la col·laboració de l’associació ‘Identitats’ per a fer dur a terme dos serveis d’atenció terapèutica. Un d’aquests serveis està destinat a infants i adolescents que hagin viscut situacions de violència masclista en l’àmbit familiar i l’altre va dirigit especialment a homes agressors que presentin disposició al canvi. D’altra banda, en els propers anys es preveu incidir en la sensibilització als homes sobre els nous models de masculinitats per tal de reflexionar sobre com les conductes masclistes afecten a la seva manera de fer i actuar.

Una setmana d’accions per reivindicar el 8M

En paral·lel, des la pròpia àrea i prenent com a referència el Pla d’igualtat, s’ha elaborat un manifest propi que avui s’ha llegit a la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. La consellera de Benestar Social, Ester Busquets destaca que “aprofitant que es disposa d’aquest nou Pla s’ha fet un manifest en el que es reflecteix la realitat de la Dona a la comarca, amb l’objectiu de reivindicar les necessitats i el paper de la dona al Pla de l’Estany”.

El dimecres 8 de març, a 2/4 de 7 del vespre i coincidint amb la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘Polítiques de Porqueres – Dones al servei del poble’ també es farà lectura del manifest, per part de l’alcalde de Porqueres i president del consell, Francesc Castañer. La regidora de Benestar Social del consistori, Anna Lara presentarà el Pla entre la població que s’apropi a l’acte.

En paral·lel, a la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres, durant tot el mes de març es podrà veure l’exposició ‘Invisibles, erotitzades o protagonistes? La representació de les dones als còmics’. Es tracta d’una exposició elaborada el 2015 pel SIAD Pla de l’Estany i en la que s’analitza la representació de les dones als còmics en diferents moments històrics i els canvis que hi ha hagut pel que fa a la seva presència i els seus rols.

Aquest és el segon Pla d’igualtat que es fa a la comarca i dona continuïtat a la feina del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Pla de l’Estany i a la feina que durant més de 30 anys les entitats de dones estan duent a terme a la comarca. El diferent material elaborat, una còpia del Pla d’igualtat de gènere, el manifest del Consell Comarcal, un cartell amb la infografia i una bandera feminista ja s’ha fet arribar a tots els ajuntaments de la comarca que depenen de l’àrea de Benestar Social del consell. Uns consistoris que es troben en procés d’adherir-se al Pla aprovat l’any passat i que serà vigent fins el 2026.

Arxiu