En marxa la 3a edició de la campanya ‘Caça la vespa asiàtica al Pla de l’Estany’
13, d’abril 2023 11:13
  • Un any més la participació dels ciutadans facilitarà un seguiment acurat i el control de l’expansió d’aquesta espècie invasora.
  • En aquesta campanya es realitzarà un assaig per valorar l’eficàcia d’un model de trampa molt més selectiva en la captura d’aquesta espècie.

L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha iniciat la tercera edició de la campanya de seguiment i control de l’expansió de la Vespa velutina, coneguda popularment com a vespa asiàtica.  Un any més, l’objectiu de la campanya és controlar l’evolució de la població d’aquesta vespa a la comarca i reduir-ne el nombre d’exemplars. En aquesta tercera edició es podrà incidir més en els llocs específics on capturar les vespes gràcies a les dades obtingudes en les campanyes anteriors.

La campanya ‘Caça la vespa asiàtica al Pla de l’Estany’ que impulsa l’àrea de Promoció Territorial amb l’objectiu de fer un seguiment d’aquesta espècie invasora torna per tercer any consecutiu. En les properes setmanes s’instarà als ciutadans a col·locar trampes per capturar les reines. Per tal de tenir el màxim de dades és essencial que els ciutadans registrin la ubicació de les trampes i periòdicament les captures realitzades per tal què la campanya sigui un èxit i permeti millorar la planificació de la següent. Aquests registres, mitjançant la geolocalització, permetran fer el seguiment i el control de l’expansió de la Vespa velutina.  Un altre dels objectius és la geololocalització dels nius detectats  i la seva possible  senyalització en funció de si són actius o inactius.

En aquesta campanya els serveis tècnics de l’àrea amb la col·laboració d’alguns apicultors de la comarca assajaran un nou model de trampa que té com a característica principal ser molt més selectiva i, per tant, evitar les captures d’altres insectes diferents de la vespa asiàtica.

Tota la informació relacionada amb la campanya es pot trobar en els fulletons informatius que es repartiran als ajuntaments de la comarca i a la pàgina web www.promocioterritorial.plaestany.cat. A la pàgina web hi ha els formularis perquè les persones que hagin localitzat un niu, hagin posat una trampa o hagin capturat un exemplar ho puguin comunicar, també vídeos amb informació sobre aquesta espècie exòtica i tutorials per omplir els formularis i per construir una trampa casolana. Per a qualsevol dubte o aclariment, el Consell posa a la disposició de la ciutadania l’adreça de correu electrònic vespa@plaestany.cat.

Arxiu