L’encantada de Parets tanca la col·lecció ‘Contes de Llegenda del Pla de l’Estany’
25, d’abril 2023 10:54
  • Coincidint amb Sant Jordi es va fer la presentació d’aquest conte escrit per Jaume Colomer i il·lustrat per Olga Pinatella Corominas i que se situa al municipi de Vilademuls.

La llegenda L’encantada de Parets de Vilademuls és la darrera obra de la col·lecció ‘Contes de Llegenda del Pla de l’Estany’. La presentació d’aquest conte va tenir lloc aquest passat cap de setmana coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi. Aquesta rondalla tanca la col·lecció editada i promoguda des del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

L’encantada de Parets es basa en la rondalla recollida pel farmacèutic Pere Alsius i Torrent l’any 1876 i que parla de les “dones d’aigua” del municipi de Vilademuls. A través d’aquesta publicació de la col·lecció ‘Contes de Llegenda del Pla de l’Estany’ es poden conèixer les característiques d’aquests éssers mitològics: com viuen, els seus costums, els seus poders, la relació amb els humans, etc..

Jaume Colomer, autor del text del conte, detalla que “es tracta d’un tema de cultura popular present a molts indrets de Catalunya i que personalment m’interessa molt perquè encaixa en el saber del poble, costums, creences i tradicions”. També ha afegit que “és una versió actualitzada i adaptada al present del que en el seu moment va recollir Pere Alsius, amb un llenguatges més entenedor per a tothom”. Colomer també explica que folkloristes com Joan Amades o Àngel Vergés també s’han fet ressò de les llegendes entorn a les encantades de Parets on explicaven que aquestes tenien molta dèria amb els traginers als que feien les mil i unes perquè no poguessin treballar.

Per altra banda, la dissenyadora Olga Pinatella i Corominas ha estat l’encarregada de fer les il·lustracions del conte i en les que a cada una d’elles hi ha present algun element que fa referència a Vilademuls. La il·lustradora també destaca que “és un projecte molt interessant en el que cada autor i il·lustrador hi ha posat la seva part enriquint cada llegenda i la col·lecció”.

La col·lecció Contes de Llegenda del Pla de l’Estany

La finalitat d'aquesta col·lecció ha estat la de recollir una llegenda popular de cadascun dels 11 municipis que formen el Pla de l'Estany, redactada cadascuna per un autor/a i un il·lustrador/a diferents vinculats a la comarca, per donar a conèixer algunes de les rondalles del llegendari popular del nostre territori comarcal. El projecte ha tingut el suport econòmic de la Diputació de Girona i la col·laboració dels ajuntaments corresponents. Les altres 10 publicacions que conformen la col·lecció són: L’estany de Banyoles, Llops a l’era, El Maig de Cornellà, La cova del Gegant, El mal caçador, El clot de Melianta, La matabous, La pedra de can Rovira, La resclosa del diable i Una provatura.

El preu de venda al públic és de 8 euros i L’encantada de Parets es pot adquirir a l'ajuntament de Vilademuls i també a la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Arxiu