Un centenar de persones grans participen a les xerrades sobre la diversitat sexual i de gènere
13, de juny 2023 14:07
  • Les xerrades s’emmarcaven en la campanya LGBTI impulsada per l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany

Del 17 de maig al 5 de juny l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha ofert una sèrie de xerrades entorn a la campanya LGBTI ‘Què és la diversitat sexual i de gènere?’. Aquestes activitats s’han dirigit a les persones grans dels 10 municipis de la comarca en els que l’àrea hi té incidència i hi ha participat prop d’un centenar de persones.

El Servei d’Atenció Integral (SAI) a les persones LGBTI del Pla de l’Estany i el servei Fem Companyia de l’àrea de Benestar Social del Pla de l’Estany ha promogut una sèrie de xerrades enfocades en la diversitat sexual i de gènere. Les sessions es desenvolupaven en dues parts: una teòrica i una a través d’un audiovisual. A la primera part de les xerrades s’explicaven els conceptes claus per entendre la diversitat (sexe biològic, identitat i expressió de gènere, i orientació sexual). A continuació es projectaven fragments del reportatge que Banyoles Televisió ha elaborat per a la campanya i en els que hi apareixen testimonis de persones trans de la comarca en els que expliquen la seva experiència, així com fragments en els que es donen a conèixer els serveis locals i com aquests s’han adaptat per satisfer les necessitats del col·lectiu.

Entre el centenar de persones grans que han pres part de les xerrades el que ha despertat més interès són les particularitat de les persones trans i les no binàries. A través de les xerrades també han sorgit temes com el pes de la religió en les relacions de parella i en el dia a dia, també s’han comentat casos de persones que sortien de la norma tot i les limitacions del moment i s’han comentat curiositats de com havien vist bestiar amb característiques sexuals que no eres ni masculines ni femenines (intersex).

La valoració de les xerrades ha estat molt positiva ja que s’ha pogut parlar d’una manera oberta i clara sobre una realitat prohibida temps enrere. Les sessions també han permès abordar reticències o dubtes que impedeixen entendre les diferents maneres de ser. Bona part de les assistents han agraït la iniciativa ja que, a més d’interessant, també les ha ajudat a entendre millor una realitat propera. Cal dir que del centener de persones que han assistit a les xerrades només el 6% eren homes.

La campanya LGBTI continua en marxa

Fins el 28 de juny, coincidint amb el Dia de l’Orgull LGBTI, continuen les accions entorn a la campanya ‘Què és la diversitat sexual i de gènere?’. Es faran més accions, com xerrades de sensibilització a persones usuàries i treballadores del Centre El Puig i també està prevista que a partir del 24 de juny es pugui veure l’exposició LGBTI “Soc el que sento” a la piscina de Municipal de Fontcoberta que es podrà visitar fins el 31 de juliol. En paral·lel també s’anirà fent difusió del reportatge de Banyoles TV que s’ha elaborat en el marc de la campanya i de la infografia que clarifica els conceptes clau entorn a la diversitat sexual i de gènere.

Arxiu