Tret de sortida a la campanya ‘Càrrega mental femenina: fem-la visible!’ en motiu del 8M
21, de febrer 2024 13:42
  • Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal del Pla de l’Estany impulsa aquesta campanya que porta per objectiu recollir un llistat de tasques que tenen al cap per organitzar el dia a dia.
  • Del 23 de febrer al 4 de març les dones de la comarca podran compartir quines tasques de càrrega mental tenen.

‘Càrrega mental femenina: fem-la visible!’ és la campanya que  Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal del Pla de l’Estany impulsa per commemorar el Dia Internacional de les Dones que tindrà lloc el 8 de març.  La campanya se centra en la càrrega mental femenina i vol posar de relleu les desigualtats que encara pateixen les dones només pel fet de ser dones i totes les tasques, sovint invisibles, que fan per organitzar el dia a dia familiar.

Aquest divendres 23 de febrer s’inicien les accions entorn el 8M que ha dissenyat Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Enguany, la campanya se centra en la càrrega mental, és a dir, l’esforç de planificar, organitzar i prendre decisions referents al dia a dia de la llar. Habitualment, aquest pes recau sobre les dones que són les encarregades de coordinar què cal comprar, la planificació dels àpats o quan toca portar els infants a revisió mèdica, entre d’altres tasques invisibles. Per tot això, el lema de la campanya és: ‘Càrrega mental femenina: fem-la visible!’.

Així, a partir del 23 de febrer i fins el 4 de març es posa en marxa un formulari per recollir exemples de la càrrega mental que les dones han de suportar dia a dia, i que es podrà trobar a la web del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (www.plaestany.cat). En paral·lel, en diferents punts de la comarca, també hi haurà cartells en els quals les dones podran escriure-hi les tasques de coordinació que duen a terme. Aquesta recollida d’exemples vol evidenciar el llistat inacabable de feines que tenen al cap i el nivell d’esgotament que això els hi representa.

Exposició per donar visibilitat a aquesta càrrega

Per donar visibilitat a tota la població de la comarca, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el 8 de març a les 18 h s’exposarà a la plaça Major de Porqueres un mural amb totes les respostes recollides. A més, es donaran una sèrie de pautes i es recordarà que el servei gratuït ‘Càpsules de temps’ està pensat donar un respir a persones cuidadores d’infants i equilibrar la repartició del temps d’oci de les dones.

D’altra banda, també  es donaran a conèixer els tallers sobre masculinitats igualitàries dirigits als homes que estiguin interessats en revisar les formes en què la masculinitat s’allunya dels ideals d’igualtat i que es faran durant el mes d’abril a la comarca.

Arxiu